tisdag 30 november 2010

Vit fudge



Idag gjorde jag en väldigt god fudge som innehåller vit choklad. Receptet är Therésias med bloggen (och boken) Söta saker. Hon har en tävling just nu där man kan vinna ett exempel av boken. Den ser jättefin ut så jag vill förstås vara med! Den här bilden är mitt bidrag.

fredag 26 november 2010

Snö



Stora, mjuka snöflingor och ljuset är svagt rosa. Lillasyster åker pulka med fäll. Gud, vad det är härligt.

torsdag 25 november 2010

Kristyr

Mellis


Jag och lillasyster gillar våra mellanmål. Ett av favoriterna är det här: Jag kokar hallon och blåbär i lite vatten och så mixar jag det med en stor, riktigt mogen, eller ännu hellre övermogen, banan. Det häller jag upp i två glas, river i lite ingefära i mitt, och så äter vi rostade mackor till. Gott!

onsdag 24 november 2010

Pepparkakskärlek och grangnabb





Idag bakar vi pepparkakor. Jag gillar tanterna mest. Storebror gillar sneda granar som pratar med varandra. "Varför är du så trasig? Jag som är så snygg!" säger en till en annan. "Trasig och trasig. Vänta du bara tills jag har fått glasyr! Då ska vi se vem som är fin!" De är lite grälsjuka granarna. Men vi är väldigt snälla jag och storebror, för vi har ätit pepparkaksdeg i massor. Alla små snuttar. Pepparkakskärlek.

lördag 20 november 2010

Tillykke store dreng!





Vi firade en fin liten kille som har blivit tre år. (så märkligt, jag minns det ju så väl när han var nyfödd - snön, ljusen och en liten skrutt i min väns armar. Var det verkligen tre år sedan?) Han är halvt dansk och halvt svensk, vilket innebar ett härligt danskt fika. På eftermiddagen äppelskivor med sylt och florsocker och glögg. Det är gott ska ni veta! Senare på kvällen efter en god fiskgryta, den danska födelsedagsgubben med godis och glasyr. Det finurliga med den är att man får skära var man vill, välja den bit man tycker ser allra godast ut, om det så är mitt på kakan. Det gör både barn och vuxna glada. Ja, särskilt svenskar som skär sina kakor särdeles regelstyrt. Vi behöver en liten dos danskt fika ibland, det är ett som är säkert.
Knus vänner!

tisdag 16 november 2010

Skruttputt



Lillasyster börjar bli en stor tjej. Den tanken tyckte jag var jobbig ett tag. Jag ville att hon skulle vara bebis för evigt. Stanna tiden. Där är jag inte nu, nu känns det härligt att hon börjar bli så stor. En liten person som säger mamma, pappa och tack och bestämt trycker sitt lilla förvånansvärt starka pekfinger på allt som är intressant. Ett litet barn som gapskrattar med sin brorsa och som envetet ska upp på alla bord. "Meeen Putte!!" säger storebror när hon pladask sätter sig rakt på ritblocket. Ja, vi kan bara hålla med - lite jobbig är hon allt. Men go. Och rolig. Och helt sin egen person. Det är spännande.

söndag 14 november 2010

Hej vardagsglädje!


Det är inte klokt vilken fin kastrull jag hittade häromdagen på en secondhandaffär. Den stod där på en hylla, kostade 35 kr, och var så ljuvligt söt att jag inte kunde tro mina ögon. Och där gick folk in och ut ur affären och ingen hade köpt den. Jippi!

fredag 12 november 2010

Försjunken



Häromkvällen hittade jag storebror i hallen, uppkrupen i fåtöljen, läsandes en leksakskatalog. Ja, kanske inte läsandes precis, det kan han inte än. Men han tittar noga på alla bilder, läser historien. Eller funderar på bilderna. Ögonen rör sig över sidorna, ibland stannar de upp. Han är allvarlig, koncentrerad. Det är på något sätt så tydligt då att han har ett eget liv, utanför oss föräldrar, att han funderar och drömmer. Det är bland det finaste jag vet.

torsdag 4 november 2010

tisdag 2 november 2010

Förvandling


Plötsligt blev den lilla klädhallen ett helt eget rum. Här kan man sitta och prata med starwarshjälten när han sitter på toa. Här kan man sitta och klä på en sprattlande snartettåring. Här kan man prata med sina bästisar i telefonen i timmar. Ett bekymrat rum iklädde sig glamordräkt och står stolt.

måndag 1 november 2010

Nästan klart!



Nu har vi äntligen tapetserat det sista i hallen! Det är så skönt men samtidigt är jag lite tudelad. Å ena sidan tycker jag att det blev vackert, precis som jag tänkte mig. Å andra sidan så är jag rätt så less på tapeten, vi har hållit på så länge. Det var ett galet långt mönsteravstånd på den så vi fick klippa bort och klippa bort för att få det att stämma. Och rummet med alla sina vinklar och vrår, sladdar och dörrar... pust! Men nu! Nu är vi nästan klara, bara några lister återstår att måla.


Kaninpåsen från Lagerhause. Den rymmer en massa vantar och är fin tycker jag.


Och grejer till lillasysters vagn. Rolis tar igen sig.

förmiddag i moderskeppet



Nu står lillasyster stadigt. Hon kan släppa händerna och balansera en lång stund.



Starwars dagen lång. Droider, clone troupers, elaka och snälla. Piong, piong! Huset är en enda stor rymdstation.

Halloween